Група за киберсигурност към МВР  брани честността на изборите -

...
Група за киберсигурност към МВР  брани честността на изборите -
Коментари Харесай

Експертът Златогор Минчев: Машините са достатъчно сигурни, но никой не контролира тези, които броят

Група за киберсигурност към МВР  брани честността на изборите - ще успее ли? 

Идеята е доста хубава, само че би трябвало да се подготвим авансово, а не в последния миг. Тя евентуално ще бъде финансирана от бюджета на Министерство на вътрешните работи. Тази група не би трябвало да бъде само за съответните избори, а да си остане настоящата непрекъснато. В страната би трябвало да има консолидиране на потенциала по тематиката киберсигурност. Това заяви експертът доцент Златогор Минчев в ефира на " Денят ON AIR ".

По думите му хакерските атаки мъчно биха могли да бъдат предотвратени, тъй като самите те са добре подготвени.

" Никой не може да бъде изцяло квалифициран за всевъзможен тип офанзиви. Наблюдаваме го и сега ".  коментира той.

Доц. Минчев акцентира и кои са заплахите, които крие машинното гласоподаване.

" То внезапно понижи броя на гласоподавателите, тъй като жителите не имат вяра на машинното гласоподаване. Като технология то се е потвърдило по света, само че ние си го побългарихме и нещата не са на нужното софтуерно равнище ", разясни специалистът за Bulgaria ON AIR.

Според него технологиите от сходен вид нямат гаранция по към този момент от 5 години, а българските са създадени за евроизборите преди 4 години. Поради тази причина могат да се чакат голям брой повреди.

" Самите машини съвсем не са употребявани, само че акумулаторните системи остаряват. Проблемът е в концепцията за самостоятелно зареждане. Вероятно в този момент ще би трябвало да се пусне нова социална поръчка за захранващи системи, с изключение на за инсталиране. Големият въпрос е кой ще конфигурира софтуера ", счита той.

Доц. Минчев е на мнение, че " тези технологии не могат да подсигуряват сигурност при актуалното решение единствено във връзка с доверие от страна на гласоподавателите ". 

" Решение е да поканим компанията производител  да конфигурира машините, а не гастрольори, регистрирани от през вчерашния ден ", безапелационен бе специалистът. По този метод те ще бъдат заредени надеждно, с цел да бъдат гласоподавателите спокойни.

Минчев заключи, че по " тематиката за гласа -  машините са задоволително сигурни, само че никой не управлява тези, които броят ".

" За огромните партии надали ще има огромни флуктуации, само че дребните могат и да изпаднат.  Ако приказваме за съдружно демократично ръководство, това е значително ", заключи той. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР